Friday, April 6, 2012

Istighfar (meminta keampunan) dan taubat..Assalamualaikum..w.b.t

Hari ini iman tergerak hati nak sharing amalan doa yang selalu di bawa dalam solat dekat blog iman supaya dapat dimanfaatkan oleh pembaca bagi mengahayati amalan yang telah diamalkan oleh Rasulullah s.a.w.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:" Demi Allah, sesungguhnya aku meminta ampun dan bertaubat kepadaNya setiap hari lebih dari 70 kali."


Sabdanya yang bermaksud:"Wahai manusia, Bertaubatlah kamu kepada Allah! Sesungguhnya Aku bertaubat kepadaNya setiap hari 100 kali."


Sabdanya yang bermaksud: "Sesiapa yang membaca:Maksudya:


"Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya.


nescaya Allah ampunkan dosanya sekalipun dia telah lari dari medan peperangan”.


Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud:


"Waktu yang paling hampir antara Tuhan dengan hambanya ialah pada akhir malam. Kalau kamu mampu untuk berzikir kepada Allah pada waktu itu hendaklah kamu lakukan."

Sabdanya yang bermaksud:


"Keadaan yang paling hampir antara seorang hamba dengan Tuhannya ialah sewaktu dia sujud. Maka perbanyakkan doa pada waktu itu." 

Sabdanya yang bermaksud:" Sesungguhnya hatiku lupa (tidak ingat kepada Allah) dan sesungguhnya aku meminta ampun daripada Allah setiap hari 100 kali."


2 comments:

* Assalamualaikum.
* Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.

PenulisanKu Yang Pertama Dan Terakhir Untuk Tahun 2013!!

Assalamualaikum..wbt.. Hai pekaba reader semua!! sekian kalinya.. iman minta maaf sangat-sangat kerna telah membiarkan blog kesayanga...